Hiihto,  Hyvinvointi,  Kestävyysurheilu

Nesteytys liikunnan aikana

Kaipaatko piristystä oloosi? Tuntuuko keho nuutuneelta työ- tai treenipäivän jälkeen? Onko iltaisin haastavaa keskittyä arjen askareisiin tai harjoituksen toteutukseen?

Minulla saattaisi olla pieni ja arkinen vinkki…

Juo lasi vettä, niin piristyt!

Nestehukka aiheuttaa ongelmia

Jokainen elintoimintomme tarvitsee nestettä. Liikkumiseen ja arjen toimintoihin käytettävien lihasten, veren ja ihmisaivojen tiedetään olevan jopa 70 prosenttisesti vettä. Elimistössä virtaava nestekierto säätelee ruumiinlämpöä, poistaa kehosta kuona-aineita ja toimii ravinteiden ja hapen kuljetuksessa. Voidaankin miettiä mitä kehossa tapahtuu jo lievän nestevajeen seurauksena.

Lievä nestetasapainon aleneminen voi vähentää keskittymistä ja suoriutumista, aiheuttaa päänsärkyä ja nuutuneisuuden tunnetta sekä altistaa urheiluvammoille. Edellä mainittuja helposti edistää, että janon tunne tulee viiveellä ja nestettä ei ymmärretä nauttia ilman tunnetta sen tarpeellisuudesta.

Mutta mikä sitten on sopiva määrä vedenjuontiin vuorokauden aikana?

Vettä kannattaa juoda 2-3 litraa päivän aikana, hieman riippuen henkilön kehon koostumuksesta ja elintavoista. Ohjeena voidaan pitää, että puolet päivittäisestä vesimäärästä tulisi juoda ruokailun yhteydessä ja puolet ihan muuten vain juotuna.

Itseäni helpotti riittävän juomisen seurannassa ostaa kaunis lasinen juomapullo. Täytän se aamulla ja asetan pullon tyhjentämisen yhdeksi päivän tavoitteeksi.

Vedenjuonti liikunnan aikana

Liikkumisen aikana tulee riittävästä nestetasapainon ylläpitämisestä pitää erityistä huolta. Vesi on sopiva juoma lyhyiden (esim. alle 1.5 h) treenien yhteyteen, ja silloin kun rasitus ei ole jatkuvaa, esim. pikajuoksun suoritukset tai taitoharjoitukset.

Kun mennään kestävyystyyppiseen harjoitteluun, olisi lenkillä hyvä olla mukana urheilujuomaa. Etenkin kesäkuumalla ja kun hikoillaan runsaasti. Urheilujuomat sisältävät suoloja, muun muassa natriumia, kaliumia ja kloridia, jotka auttavat nesteen imeytymisessä. Ohjeistuksena urheilun aikaiseen juomiseen voidaan pitää kulausta juomaa noin 20 minuutin välein urheiluharjoituksen aikana.

Elektrolyyttijuoma puolestaan on virkistävä juoma pitkäkestoisessa urheilussa, sillä se tarjoaa keholle tärkeitä elektrolyyttejä, natriumia ja magnesiumia, mutta toisin kuin urheilujuoma, se ei sisällä energiaa.

Jos hyvästä nestetasapainosta on vuorokauden aikana huolehdittu, alle tunnin lenkille ei välttämättä tarvitse juomaa mukaan ollenkaan. Säännöllinen ja tasapainoinen juominen on arjessa tärkein tekijä nestetasapainon ylläpitoon.

Vesi on terveysjuomaa

Riittävä veden juominen voi auttaa myös flunssan selättämisessä. Taudin puskiessa päälle ja sairastamisen aikana solut ryhtyvät taistelemaan taudinaiheuttajaa vastaan ja tarvitsevat siihen runsaasti nestettä. Toimita siis sitä kehoosi! Veden juominen auttaa irrottamaan limaa ja pitämään ylähengitystiet kosteana, jolloin pöpöt eivät tartu niihin niin helposti.

Riittävä veden juominen on lisäksi hyväksi suolen toiminnalle. Aina kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus, eikä vedenjuontiakaan tule liioitella!

Aina kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus, eikä vedenjuontiakaan tule liioitella!

Veden makuun saa piristävää vaihtelua, kun maustaa sitä esimerkiksi kurkulla, sitruunalla, mustaviinimarjan lehdillä, marjoilla tai joillakin yrteillä 🙂 Suosittelen kokeilemaan rohkeasti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *